tiistai 29. joulukuuta 2020

Don Winslow: Raja

 

Don Winslow: Raja

Harper Crime, 2019

 

Kuva (c) Harper

Don Winslow on meillä ja maailmalla varmasti parhaiten tunnettu Raakalaiset-kirjastaan (2010, suomeksi 2011), josta Oliver Stone on tehnyt samannimisen elokuvan. Mikään kirjallinen superjulkkis hän ei meillä täällä härmässä kuitenkaan taida olla, sillä suomenkielisestä Wikipediasta ei löydy hänestä edes artikkelia. Raakalaisille on olemassa myös jatkoa, nimeltään Pilviparonit, tai oikeastaan se on esiosa, joka kertoo marihuanabisneksen tulosta Kaliforniaan. Raakalaisethan on hyvin nopeatempoinen ja -lukuinen kirja kahdesta pilvikaupalla rikastuneesta nuoresta miehestä ja heidän yhteisestä tyttöystävästään, jotka ajautuvat törmäyskurssille Bajan huumekartellin kanssa verisin seurauksin.

 

Raja on kolmas osa DEA agentti Art Kelleristä kertovaa kirjasarjaa. Sarja alkaa 2005 julkaistussa Kuolleiden päivistä (The Power of the Dog) ja jatkuu The Cartel romaanissa, jota jostain syystä ei ole käännetty. Yksi syy tähän saattaa olla joku julkaisuoikeusjuttu, sillä Kuolleiden päivät julkaisi Like osana "Rikos kannattaa"-sarjaa. Uusimman kirjan taas on julkaissut alkukielisen kirjankin julkaissut Harper Crime.  Liken sarjahan toi suomalaisten lukijoiden eteen paljon laadukkaita amerikkalaisia nykydekkareita kuten Nic Pizzolaton upea Galvestonin, James Ellroyn romaanit, Charles Willefordia, James Lee Burkea sekä omaa suosikkiani John Wesseliä. Liken sarjan nykytasosta en osaa sanoa mitään. Like ei taida enää olla edes oma firmansa vaan jonkun muun omistuksessa?

 

Raja alkaa keskeltä, kahden tarinan välistä. Art Keller on hädin tuskin selvinnyt edellisen kirjan verilöylystä ja löytänyt tiensä takaisin sivilisaation pariin. Hän ei ole kuitenkaan turvassa. Meksikon kartelleja hallinnut Adán Barrera on kuollut, mutta koston uhka leijuu Kellerin yllä. Ei ole selkoa kuka täyttää Barreran jättämän valtatyhjiön: joku hänen jälkeläisistään vai kenties joku lukuisista muista Meksikon huumekartelleista? Niinpä Barreran hautajaisista alkaakin tapahtumavyöry, joka hyvin nopeasti roihahtaa täysimittaiseksi sisällissodaksi. Tähän sotaan imaistaan mukaan vielä kerran myös Keller, joka nimitetään DEAn päälliköksi. Hyvin pian hän saa kuitenkin huomata, että vihollisia löytyy myös kotimaasta aina Wall Streetiltä Capitol Hillille.

Rajassa on lukuisia pää- ja sivuhenkilöitä, joita seurataan lyhyissä luvuissa ympäri Yhdysvaltoja sekä Meksikoa. Iso osa kirjasta kuluu Sinaloa-kartellin sisäisten välienselvittelyiden seuraamiseen samalla kun muut kartellit valtaavat heiltä alaa pala palalta. Kirjassa on mukana henkilöitä myös sarjan aikaisemmista kirjoista, mutta Winslow taustoittaa nämäkin niin hyvin ja taidokkaasti, ettei lukijalle tule missään kohtaa tuntua, että olisi pitänyt lukea sarjan aikaisemmat osat ennen Rajaa. Muutenkin teksti on sujuvaa ja kerronta imaisee lukijansa mukaansa, vaikka kirja on pitkä ja sen kuvaamat tapahtumat välillä vastenmielisiä sekä traagisia ja valitettavan usein ne heijastelevat meidän todellisuuttamme ja oikeiden ihmisten kohtaloita. Surullisinta ja konkreettisinta luettavaa kirjassa on Nico-pojan pakolaismatka Guatemala Cityn liepeillä sijaitsevalta El Basurero-kaatopaikalta kohti pohjoista ja unelmaa paremmasta elämästä. Juuri tässä sivujuonessa konkretisoituu lukijalle karmaisevalla tavalla maahantulopolitiikan karu arki ja millaista sen läpi eläminen on. Tässä kohtaa, sekä tietysti myös muussa huumesodan osallisten kuvauksessa kirja kuvaa hyvin kuinka helppoa toisia koskevien päätösten teko on, kun ei itse tarvitse kohdata niiden seurauksia. Kirja ei aiheestaan huolimatta suhtaudu mitenkään saarnaavasti huumeisiin vaan kuvaa pitkälti sitä epäonnistumisten loputonta sarjaa, mikä huumeiden vastainen sota käytännössä on. Samalla mieleen nousee väkisinkin kysymys siitä, että minkä kaiken täytyy olla ihmisten elämässä vialla, että tällainen verinen miljoonabisnes jatkaa olemassaoloaan. Siihen valitettavasti kellään ei taida olla oikeata vastausta.

 

Don Winslown Raja on hengästyttävä ja sydänsärkevä lukukokemus. Se on helposti paras kirja jonka olen tänä vuonna lukenut. Ei voi kuin ihmetellä Winslowin taitoa punoa kasaan näin valtava tarinakokonaisuus ilman, että lukija sotkeutuisi sen rönsyihin tai menettäisi mielenkiintonsa lukemattomien yksityiskohtien edessä. Kirja sisältää myös paljon huumesodan historiaa, osin fiktiivistä, osin paikkaansa pitävää. Eli kaiken kaikkiaan Rajaa voi suositella kaikille rikoskirjallisuudesta kiinnostuneille.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti