perjantai 27. toukokuuta 2022

Ralph Hayes: Verinen Maanantai

 


Ralph Hayes: Verinen Maanantai (The Bloody Monday Conspiracy 1974)

Marlowe 1. kirja

Viihdeviikarit 1983


Ralph Hayesin Verinen Maanantai  aloitti aikoinaan Suomessa salamurhaaja Marlowesta kertovan pokkarisarjan. Sarja jäi muutenkin lyhytikäiseseksi, vain kuusi pokkaria, joista niistäkin vain puolet ovat Ralph Hayesin kirjoittamia ja loput jostain syystä Kari Nenosen. Ralph Hayesin tuotannosta on Marlowen lisäksi suomennettu kaksi kirjaa sekä Kommando- että Lollo-sarjoissa sekä Muutama Nick Carter. 



Marlowe työskentelee salamurhaajana Cominsec-nimiselle ylikansalliselle ja huippusalaiselle organisaatiolle, joka pitää päämajaansa Pariisissa Montmarten kaupunginosassa. Cominsecin, joka jostain syystä menee minulla sekaisin Komsomolin kanssa, muodostaa pieni joukko eri länsimaiden kenraaleita sekä heidän alaisuudessaan toimiva kuriirien ja salamurhaajien verkosto. Sanomattakin on tietysti selvä, että 1/4-Comanche Marlowe on organisaation tehokkain tappaja. Cominsec muistuttaa toiminnaltaan hyvin paljon esim. Nick Carter-kirjoissa esiintyvää AXEa. Heidän tehtävänsä on arvoida erilaisia kehittyviä kriisejä ja poistaa tarvittaessa näihin liittyviä henkilöitä pelistä. Armoa ei anneta ja vankeja ei oteta.

Kirjan Verinen Maanantai on fundamentalistinen muslimiterroristiryhmä, jolla on tavoitteenaan murhata länsimielinen puhemies Lao ja näin järkyttää suurvaltojen välistä tasapainoa. Tämän suunnitelman estämiseen Cominsec kutsuu Marlowen, joka on parhaillaan viimeistelemässä edellistä tehtäväänsä Kampalan liepeillä Ugandassa. Teurastettuaan siellä joukon vallankumouksellisia, hän suuntaa kohti Kairoa soluttautuakseen Veriseen Maanantaihin. 


Ralph Hayes on pitkän linjan amerikkalainen pokkarikirjailija, mutta Suomessa hän on jäänyt melko tuntemattomaksi. Alan perusteos, eli Juri Nummelinin Pulpografia ei tunne häntä. Hayes on michiganilaislakimies, joka laittoi lakiuransa tauolle keskittyäkseen pokkareiden kirjoittamiseen. Tosin 80-luvulla pokkarimarkkinoiden romahdettua hän palasi harjoittamaan lakimiehen ammattia, mutta jatkoi silti kirjoittamista. Ainakin hänen länkkäreitään löytyy Amazonista sähkökirjoina. Hayes kirjoittaa taloudellisesti ja maalaa niukkasanaisesti niin kylmäkiskoisen Marlowen kuin häntä ympäröivän maailmankin. Ympäri Afrikkaa matkustelua rytmittää toimintakohtaukset, jotka ovat taitavasti rakennettuja. Juuri koskaan mikään ei mene kuten Marlowe on suunnitellut ja huono onni mutkistaa usein yksinkertaisimpiakin tappokeikkoja. Tämä toistuva tarinaelementti  pitää lukijan varpaillaan ja jännityksen korkealla. Mitään syvempiä arvoja tämän kirjan pohjalta on turha sarjasta etsiä ja tietty kylmäkiskoinen huumorittomuus leimaa kirjaa. Marlowekaan ei ole mikään kiiltokuvapoika, vaan psykologialtaan lähempänä nykyaikaista sarjamurhaajaa, joka elää vain ja ainoastaan vaaniessaan saalistaan. Kirjan maailmankuva on hyvin tyypillinen 70-luvun jännäreille, mutta nykylukija voi ikäväkseen todeta, että vähänpä on maailma noista kylmän sodan päivistä muuttunut. Verinen Maanantai on sujuvaa tekstiä ja jos tällainen kylmä salamurhaajan silmien läpi katsottu toiminta kiinnostaa, niin kirja on ehdottomasti lukutuokion arvoinen.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti