keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

(Toim.) Juri Nummelin: Ajokortti helvettiin

Dekkariviikko jatkuu


Toim. Juri Nummelin: Ajokortti helvettiin ja muita ultralyhyitä rikostarinoita
Kustantamo Helmivyö 2016

Jos Suomessa on vähänkään kiinnostunut kioskikirjallisuudesta, niin jossain vaiheessa törmää takuulla Juri Nummelinin nimeen. Tuottelias turkulainen on aikanaan toimittanut useampaakin pulppiin liittyvää fanzinea ja hänen nykyinenkin kustantamonsa Helmivyö toimii toisinaan genren parissa. Näiden lisäksi Nummelin oli Banana Pressin Noir-sarjan puuhamiehenä. Kirjasarja, jota edelleen muistelen lämmöllä.

Ajokortti helvettiin koostuu 26 ultralyhyestä rikosnovellista. Ultralyhyellä tässä tarkoitetaan alle 1000 sanan pituutta ja englanniksi näistä käytetään nimitystä Flash Fiction. Suomalainen vastine näille olisi spefikirjoittajapiireissä harrastetut raapaleet, jotka tosin ovat pituudeltaan vain kymmenesosan 1000 sanasta. Englanninkielisessä maailmassa Flash Fiction koki jonkinmoisen buumin noin kymmenen vuotta sitten. Kirjan ansiokas esipuhe käykin läpi niin Nummelinin omien fanzineiden kuin Flash Fictionin historiaa. Kirjan lopussa on vielä esitelty kansikuvien kera alkuperäiset Ässä-lehdet sekä esitelty lyhyesti kukin kirjoittaja. Ulkoisesti Ajokortti helvettiin on siis todellinen keräilijän unelmapainos.

Entä ne ultralyhyet novellit? Minun on pakko myöntää, että olin itsekin hieman skeptinen ja siksi kirja olikin hautautuneena kirjahyllyn syvyyksiin vuosikausia. Epäluuloni johtui lähinnä edellä mainituista raapaleista, joita olen aina pitänyt enemmän kirjoitusharjoitelmina kuin minään itse kirjoittajaa suurempaa yleisöä kiinnostavana taidemuotona. Ajokortin novellien kohdalla olin kuitenkin väärässä, kuten usein olen muutenkin. Tarkkaan määritelty pituus pitää novellit tuoreina ja koko ajan liikkeessä, ilman turhaa löysäilyä tai kuvailua. Dialogia on paljon. Kaikki novellit edustavat rikoskirjallisuutta ja monet lähenevät julman tunnelmansa puolesta kauhua. Lyhyys on etuna myös siinä, ettei lukijan mielenkiinto pääse herpaantumaan vaikka kohdalle sattuisikin epämieluisa novelli. Omiksi suosikeiksi antologiasta nousi seksuaalista häirintää käsittelevä Vihkimys (Patricia Abbott), salamurhatarina Ruohikon Madonna (JT Ellison), arvaamattomasta sarjamurhaajasta kertova Tylsistyminen (Michael Kechula), kulinaristinen ja makaaberi Ruokaharrastajat (Rob Hart), veljen löytöretken huipentumaa käsittelevä Veljellistä rakkautta (Sandra Seamans) sekä kävelyretkistä nukkumalähiöihin kertova Hommissa omakotialueella (Kate Thornton). Ainakin näiden kirjailijoiden tuotantoon syntyi halu tutustua tulevaisuudessa tarkemminkinkin. Patricia Abbotilta Nummelinin Verikoirakirjat on julkaissut vuonna 2014 pienen kokoelman, mutta sitä taitaa tätä nykyä olla mahdoton saada - mikä on sääli. JT Ellisonilta taasen on suomennettu kolme kirjaa Harlequin-kirjojen alamerkillä. Michael Kechula on taas kirjoittanut muutamankin oppaan Flash Fictionin kirjoittamisesta. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti