James Reasoner: Paholaisen siivet Kuoriaiskirjat, #11, 2014
Kuva (c) Kuoriaskirjat
Sisällys: Vanhojen hyvien aikojen tähden (suom. Tapani Bagge, Isku #1 2004) – alkup. For Old Times’ Sake (Mike Shayne Mystery Magazine heinäkuu 1978) Pane aina parastasi (suom. Juri Nummelin, Isku #15 2011) – alkup. The Old College Try (Mike Shayne Mystery Magazine marraskuu 1978, salanimellä R. Mason) Kaikki valehtelevat (suom. Tapani Bagge, Isku #5 2007) – alkup. Everybody Lies (Flashing in the Gutters huhtikuu 2006) Punainen riutta (suom. Juri Nummelin, käännös aiemmin julkaisematon) – alkup. The Red Reef (Hardluck Stories 2008) Paholaisen siivet Ranskan yllä (suom. Juri Nummelin, Seikkailukertomuksia #2 2007) – alkup. Devil Wings Over France (Retro Pulp, Subterranean Press 2006) Epätoivon kanjoni (suom. Minna K. Haapio, Ruudinsavu #3 2003) – alkup. Last Chance Canyon (ei julkaistu englanniksi)
James Reasoner on pitkän linjan amerikkalainen pulp-kirjailija, jonka uran alku sijoittuu 70-luvulle. Hänen tuotannostaan löytyy kaikkea mahdollista yksityisetsivätarinoista länkkäreihin. Suomeksi Reasoneria tuo nyt saataville Kuoriaskirjat-kustantamon ainoassa suomennoksessaan. Tämän on mahdollistanut Suomen oma pulp-asiantuntija Juri Nummelin, jonka Isku ja Seikkailukertomuksia-lehdissä osa tämän antologian novelleista on ilmestynyt aikaisemmin. Antologian viimeinen novelli ja ainoa länkkäri, Epätoivon kanjoni, on ilmestynyt aikaisemmin Ruudinsavussa.
Novellivalikoima alkaa kolmella lyhyellä rikostarinalla, joista käy hyvin selville Reasonerin taito kirjoittaa tiiviitä tunnelmapaloja. Yhdessäkään tarinassa ei varsinaisesti ole mitään maata mullistavaa, mutta jokainen niistä toimii tiukkuutensa ansiosta. Niissä ei ole mitään liikaa eikä mitään koristeluja. Jokainen näistä toimisi hyvänä oppituntina monelle suomalaisellekin jännityskirjailijalle, jos heistä joku viitsisi taitojaan kehittää julkaisukynnyksen ylityttyä.
Rikosten ja epäonnistumisten ja ikuisten häviäjien sateisesta maailmasta siirrytään seuraavaksi jonnekin etelän merelle Punaisessa riutassa. Täälläkään lukija ei pääse sen helpommalla. Epäonnisella hylynpelastusmatkalla ovat takaiskujen ansiosta alkoholisoitunut entinen kapteeni Larkin sekä retken järjestänyt femme fatale Giselle, joka ei ole tuttavuutena turvallisimmasta päästä. Merellinen ympäristö ja karheat hahmot tuovat muuten kummasti mieleen kaikuja Reino Helismaan mainioista pulp-tarinoista, joilla Nummelin on hellinyt suomalaislukijoita jo neljän kokoelman verran.
Antologian nimikkonovelli Paholaisen siivet kumartaakin sitten jo enemmän rehellisen kauhukirjallisuuden puoleen. Tässä, kokoelman pisimmässä, tarinassa hävittäjä-ässä Dave "Dead-Stick" Malloy joutuu ensimmäisen maailmansodan melskeessä vastakkain hunnien tavallistakin ihottavamman joukkotuhoaseen kanssa. Novelli on vauhdikas sekoitus ilmataisteluita sekä yliluonnollista seikkailua ja ehdottomasti antologian parasta antia.
Epätoivon kanjoni päättää mainion kokoelman villin lännen tunnelmiin. Tässäkin on mukana kauhuaineksia, joten ihan peruslänkkäristä ei voi puhua. Tarinassa palkkionmetsästäjä Callahan törmää intiaanikiroukseen ja sen ikäviin seurauksiin. Novelli on Paholaisen siipien ohella hyvä osoitus kuinka luontevasti taitava kirjoittaja voi yhdistellä eri genrejä, ilman että saumat näkyvät mistään kohtaan.
Kaiken kaikkiaan James Reasonerin Paholaisen siivet on suositeltavaa luettavaa niin kouluihin kuin päiväkoteihinkin. Siihen tiivistyy hienosti mitä pulp parhaimmillaan on ja mihin muun kirjallisuuden kannattaisi pyrkiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti